Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
02 Juni 2024 
(0) 
01 Juni 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
31 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
30 Mei 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
29 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
28 Mei 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
27 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
26 Mei 2024 
(0) 
25 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
24 Mei 2024 
(0) 
23 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(2) 
22 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
21 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
20 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
18 Mei 2024 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
17 Mei 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
16 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
15 Mei 2024 
(2) 
(1) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
14 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(2) 
(1) 
(0) 
(2) 
13 Mei 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 Mei 2024 
(4) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 Mei 2024 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
Paper Mario: The Thousand-Year Door
Gamed Gamekalender Juni 2024
Tales of Kenzera: Zau
Sand Land
Feature:

De Geschiedenis van Middle-earth


Door Joni Philips op 09-09-2014 om 07:43
Bron: Gamed

Ontwikkelstudio Monolith Productions werkt momenteel hard aan Middle-earth: Shadow of Mordor, een episch avontuur waarin het continent Middle-earth voor ons wordt opengelegd. Het is het signaal voor ons om de geschiedenis ervan onder de loep te nemen.

De naam Middle-earth is natuurlijk algemeen bekend. Het is een oeroude plaats die een grote rol speelde in de werken van J.R.R. Tolkien. De avonturen van The Lord of the Rings en The Hobbit speelden zich volledig in Middle-earth af, zodat lezers van deze populaire boeken ongetwijfeld een deel van de geschiedenis van het continent kennen. Tolkien was echter een man die geen genoegen nam met half werk. Hij bedacht veel meer informatie over Middle-earth dan de informatie die werd meegegeven in zijn populairste werken. Hij bezocht het beroemde continent bijvoorbeeld eveneens in The Silmarillion en The Unfinished Tales waarna hij ook extra informatie meedeelde in brieven aan vrienden en kennissen. Het was zelfs nog maar het begin van de gigantische wereld die hij tevoorschijn wilde toveren. Het is hierdoor zeer gemakkelijk om het grotere plaatje te missen indien je Tolkien's volledige oeuvre nog niet hebt gelezen. De welbelezen Tolkien aanhanger kan ongetwijfeld duizenden aanvullingen geven voor onderstaand artikel, maar wij willen een bondige terugblik geven op de geschiedenis van Middle-earth zodat iedereen in grote krijtlijnen de achtergrond van Shadow of Mordor kent.

Het is alvast belangrijk om te beseffen dat Middle-earth amper een klein deel van het Tolkien universum beslaat. Het is de plek die voor komt in de meeste verhalen, maar de Britse auteur zag het continent als een klein deel van een grotere wereld met een rijke geschiedenis. Hij baseerde zich voor die rijke geschiedenis deels op de mythes en de folklores van de Aarde, want Middle-earth was voor Tolkien een fictief onderdeel van de Aarde. Middle-earth was geen veraf gelegen plaats, maar een tijdsperiode in het bestaan van de Aarde die de prehistorie vervangt. Tolkien heeft steeds beperkte vergelijkingen gemaakt met de Aarde zodat het onmogelijk is om met zekerheid te vertellen waar de grote steden van Middle-earth moesten liggen. Het is echter duidelijk dat The Shire, het land waar de Hobbits wonen, overeenkomt met het oeroude Engeland. De resterende elementen van Middle-earth zijn dan ook grotendeels gebaseerd op Europa en Azië. Tolkien combineerde dusdanig de geschiedenis van onze planeet met die van zijn fictieve wereld. Hij herdefinieerde zelfs de hele achtergrond, inclusief de creatie van het universum.

J.R.R. Tolkien
J.R.R. Tolkien

De wereld van Tolkien werd oorspronkelijk alleen bevolkt door de Almachtige God Eru Ilúvatar. Ilúvatar creëerde engelachtige geesten – de Ainur – om hem gezelschap te houden in het lege universum. Hij gaf hen de opdracht om muziek te maken, iets wat ze vol passie deden. Melkor, de krachtigste van alle Ainur, probeerde om de muziek te verstoren, maar de andere Ainur bleven spelen terwijl de Ilúvatar hun thema steeds liet evolueren tot het prachtige muziekstuk zijn einde bereikte. God legde de betekenis van het muziekthema uit, waarna de Ainur vroegen om het prachtige verhaal uit de muziek zelf te mogen meemaken. God besliste om hiervoor Eä, het universum, te creëren. Een deel van de Valar – de vijftien krachtigste Ainur onder leiding van de Vala Manwë – beslisten om samen met enkele lagere Ainur het universum te betreden, maar ze ontdekten dat het een grote leegte was. Ze besloten samen om het universum vorm te geven door de sterren te maken. Ze creëerden op deze manier onder andere Arda, ons zonnestelsel met de planeet Ambar – waarop Middle-earth zich bevindt – als middelpunt.

Arda was oorspronkelijk een grotendeels leeg stelsel met Ambar als enige inhoud. Het was een platte wereld die compleet symmetrisch was. De Valar vestigden zich op het exacte centrum van Ambar, op het continent Middle-earth, waar ze twee lampen plaatsten. Hun vader Eru Ilúvatar zou ooit op deze plek de mensheid en de elven creëren om deze planeet te bevolken, iets wat de Valar vanaf de eerste rij wilden meemaken. Ze zagen echter eerst de opkomst van de bossen en dieren die de planeet omvormde tot een prachtige wereld. Deze glorieperiode – onder de naam Years of the Lamps – eindigde echter abrupt wanneer Melkor samen met zijn volgelingen opdook om de lampen te vernietigen. Hij veroverde Middle-earth, waarna de andere Valar verhuisden naar het westelijke continent Aman. De Vala Yavanna plantte ginds twee bomen als lichtbron terwijl de rest van Ambar in duisternis werd gehuld. De planeet werd alleen verlicht door de sterren, maar er was geen zon of maan zodat het onvoldoende was om echt licht te creëren. Het was de start van een nieuwe periode, de Years of the Trees.

Dit was een belangrijke periode voor Ambar want de Valar begonnen de vorm van de planeet te manipuleren. Ze wilden de afstand tussen hen en hun broeder Melkor vergroten. Ze duwden Middle-earth naar het Oosten, waarna ze verschillende bergketens aanmaakten om zijn expansiedrang te bemoeilijken. Melkor wilde tegelijkertijd verhinderen dat de Valar zijn troepen zouden kunnen aanvallen, zodat hij hetzelfde deed met de creatie van onder andere de Misty Mountains. De creatie van deze bergen was echter onvoldoende want de Valar slaagden erin om Melkor gevangen te nemen. Ze konden hem meenemen naar Aman waar ze hem opsloten. De Years of Trees waren een tijd van oorlog, maar het was eveneens een tijd van vreugde. De eerste elven werden geboren aan de oevers van Lake Cuiviénen in Middle-earth. De geboorte van de elven vond plaats tijdens de Years of the Trees, maar het was ook de start van een nieuwe tijdsaanduiding. Het gaat namelijk om de start van de 'First Age', de eerste van drie grote tijdscycli in de wereld van Tolkien.

De elven werden snel benaderd door de Valar die voorstelden dat de elven zouden verhuizen naar Aman zodat ze samen konden leven. Het grootste deel van de elven besloot de Valar te volgen, maar het kwam tot een breuk tussen de elven onderling. De verdeling van de elven in verschillende stammen, die amper met elkaar praten, vond hierin zijn oorsprong. De acties van Melkor veroorzaakten een verdere verdeling van de elven. Hij was lange tijd opgesloten door de andere Valar, maar ze beslisten hem uiteindelijk vrij te laten omwille van zijn goede gedrag. Hij veroorzaakte echter meteen ruzie tussen twee prinsen van de elven, waarna hij hun vader vermoordde. Hij vernietigde op datzelfde moment eveneens de bomen die Aman van licht voorzagen en hij stal de Silmarils, drie edelstenen die het licht hadden opgenomen. Hij vluchtte naar Middle-earth waarna de elven hem volgden. Het kwam echter tot een onderlinge strijd tussen de elven die hen hopeloos verdeelde en significant verzwakte. Ze konden uiteindelijk Melkor nooit vatten, zodat ze zich settelden in verschillende delen van Middle-earth, waaronder de regio Beleriand.


De Valar zochten tegelijkertijd een nieuwe oplossing om licht te creëren. Ze gebruikten de twee laatste vruchten van hun bomen om de zon en maan te maken. De creatie van deze hemellichamen betekende dat Arda voor het eerst meer dan simpelweg Ambar, de Aarde, bevatte. Het werd voor het eerst een echt zonnestelsel. Het was eveneens het einde van de Years of the Trees, het was de start van de Years of the Sun. Het begin van de Years of the Sun was een belangrijk moment in de creatie, want het was rond deze tijd dat er twee nieuwe rassen verschenen. Er was ten eerste de mensheid, de tweede creatie van Eru Ilúvatar. Er waren daarnaast ook de dwergen. Zij werden gemaakt door de Vala Aulë, waarna God besliste dat zij een plaatsje mochten krijgen tussen zijn creaties. Beide groepen verspreidden zich over Middle-earth, waarbij ze onder andere belandden in Beleriand, waar op dat moment een langdurige vrede heerste tussen de aanwezige elven en de troepen van Melkor.

De vrede kon echter niet eindeloos standhouden. Melkor startte een nieuwe aanval op de elven, waarbij hij de koninkrijken één na één kon vernietigen. Deze gewelddadige periode werd uitgebreid beschreven in The Silmarillion – het boek vertelt heel weinig over de andere delen van Middle-earth tijdens de First Age – met veel aandacht voor de verschillende oorlogen. Enkele elven konden uiteindelijk één Silmaril stelen van Melkor, waarna ze hem via vele omzwervingen aan de Valar teruggaven. Ze smeekten hen tegelijkertijd om hulp in het aanpakken van Melkor. Zij gehoorzaamden en ze verbanden Melkor naar een andere dimensie. Het lijkt een blij einde, maar het was een Pyrrusoverwinning. Er waren vele elven, dwergen en mensen gesneuveld tijdens de conflicten, de troepen van Melkor konden ontsnappen naar andere delen van Middle-earth om zich te herstellen en Beleriand ging compleet verloren. Dit deel van het continent verzonk namelijk compleet onder de zee. Op deze manier kwam er dan ook een spectaculair einde aan de First Age of the Children of Ilúvatar.

Pagina: 1 | 2


07:44  Middle-earth: Shadow of Mordor
07:39  Assassin's Creed komt in nieuwe collectie
 Reacties (2)
 Pagina: 1
Gast (81.243.96.xxx) op 09-09-2014 om 14:11
Mooi geschreven , wel een triest einde :(

Gast (91.183.202.xxx) op 09-09-2014 om 19:20
Kleine correctie: de dwergen kwamen reeds lang vóór de mensen ter wereld. Wanneer precies is niet gekend, maar de Elfen die waren achtergebleven in midden-aarde kregen voor het eerst contact met hen tijdens de eerste gevangenschap van Morgoth, dus dit was nog tijdens de Jaren van de Bomen. De mensen kwamen pas nadat de Elfen al naar midden-aarde waren teruggekeerd en de zon en de maan werden geschapen.

 Pagina: 1

 Reageer
Het is niet mogelijk om te reageren op dit artikel.
Titel:
Middle-earth: Shadow of Mordor
Type:
Game
Releasedatum:
03-10-2014
Ontwikkelaar:
Monolith Productions
Uitgever:
Warner Bros.
Media:








Meer media